Home

Home

ľavý banner

6 NAJČASTEJŠÍCH CHÝB PRI PRANÍ A 1 TAJNÝ TRIK NA AVIVÁŽ

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 2476

Ak sa vám pri poslednom praní urobila na oblečení či posteľnej plachte diera, alebo vám záhadne v práčke miznú veci, mali by ste spozornieť. Práčka nie je čierna diera a nie ste vo svojej kúpeľni či práčovni postavou z Akty X. Jednoducho ste pri praní urobili jednu z niektorých chýb, ale na všetko existuje riešenie. Nemajte obavy, poradíme vám ako prať a ako sa vyhnete týmto chybám. Navyše, máme pre vás pripravený jeden tajný trik na aviváž.

1. Koľko naša práčka znesie?

Dnešné práčky sú väčšie ako kedysi, a preto je často priam lákavé pridať "ešte čosi navyše", aby sa v kúpeľni nehromadilo množstvo prádla. Avšak aj veľkokapacitné práčky majú svoje limity, a keď je práčka príliš plná, jej stav vody je omnoho nižší a tak sa nedostane všetok prací prostriedok ani voda všade tam, kam by mala. A tak namiesto vypratej haldy bielizne dosiahnete pravý opak a nič nebude dostatočne čisté. Navyše, preťaženie spôsobuje opotrebovanie práčky a pokrčené oblečenie. 

Preplnená práčka limit

TIP: Optimálne naplnenie práčky je využiť 3/4 z jej maxima. Čoskoro tak zistíte, že skutočne stojí za to venovať čas viacnásobnému pusteniu práčky a navyše, vaša práčka bude menej náchylná k častým opravám.  

2. Teplotu nastavujeme od oka

Zatiaľ čo sa väčšina bežných materiálov môže prať v studenej vode, biele prádlo, posteľná bielizeň a silne znečistené textílie je lepšie prať v teplejšej vode. Spravidla stačí prať pri teplote do 60 °C a už pri tejto teplote sú baktérie zničené, no ak si chcete byť istejší, použite špeciálny prací prostriedok s hygienickým efektom.

Práčka nastavenie teploty

TIP: Nezabúdajte, že pranie určitých materiálov pri nesprávne nastavenej teplote môže spôsobiť zničenie vlákien, a preto si pred praním radšej prečítajte informácie o údržbe na štítku produktu.

3. Práčka sa pri praní predsa vyčistí alebo nie?

Len preto, že sa práčkou zomelie množstvo vody niekoľkokrát týždenne alebo niekoľkokrát denne, neznamená to, že je automaticky samočistiaca. Práčky sú náchylné na pachy a vône z toho dôvodu, že nečistoty, ale ani čistiace prostriedky sa počas prania nevymyjú dostatočne.

TIP: Raz za mesiac pustite prázdnu práčku len s vodou a šálkou octu, a následne nechajte jej dvierka chvíľu otvorené, aby sa prevetrala a zvnútra vyschla. Jej čistotou a leskom budete milo prekvapený.

4. Žiarivejšie a jasnejšie farby nemôžeme dosiahnuť bez špeciálnych pracích prostriedkov

Pravdepodobne pre vás nebude nič nové, ak vám povieme, že je potrebné oddeľovať tmavé látky od svetlých. V záujme zachovania jasných farieb však perte pre istotu všetko naruby a hlavne drahé džínsy. Navyše, nech nastavíte akýkoľvek cyklus prania, práčka perie a žmýka bielizeň tak, že ju o seba trie, čo zas raz znamená zaťaženie materiálu.

Žiarivé farby pri praní

TIP: Pre minimalizáciu blednutia a straty farieb otočte všetko naruby a nezabudnite pritom ani na zapnutie všetkých gombíkov a zipsov.  

5. Zipsy môžu ostať otvorené

Pri zipsoch ešte chvíľku ostaneme. Otvorený zips nespôsobí len vyblednutie vašej bundy, ktorá sa v práčke veselo rozhadzuje, ale môže tiež spôsobiť škody na bubnepoškodenie gumového okraja dverí práčky alebo môže dokonca prederaviť zvyšné oblečenie, ktoré sa v práčke perie.

6. Všetko perieme rovnakými pracími prostriedkami

Oblečenie a posteľná bielizeň tých najmenších drobcov si jednoznačne zaslúži osobitú pozornosť. Klasické pracie prostriedky môžu byť agresívne pre citlivú pokožku batoliat a dojčiat, preto radšej vyhľadajte pracie prostriedky vyvinuté špeciálne pre detskú pokožku. Aj v prípade, že sa vám škvrny nepodarí vyčistiť rovnako dobre ako pri klasických prostriedkoch, stojí to zato a drahocenná pokožka vášho dieťatka ostane chránená.

Pranie detského oblečenia

Bonus: Tajný tip na aviváž

Ak radi skúšate niečo nové, namiesto aviváže kúpenej v obchode obsahujúcej silné prísady a vonné látky, ktoré môžu dráždiť citlivú pokožku a spôsobovať alergie, vyskúšajte zmäkčovadlo vyrobiť doma. Okrem toho, že je jeho výroba jednoduchšia ako čokoľvek iné, pravdepodobne máte všetky potrebné ingrediencie doma!

Bonus trik na homemade aviváž

Na domácu aviváž potrebujete:

  • 6 šálok vody
  • 3 šálky octu
  • 2 šálky kondicionéru na vlasy
 
Ako na to? 
  1. Vo veľkej nádobe pridajte do vody ocot a kondicionér, avšak nemiešajte, pretože tým spôsobíte akurát tak napenenie našej zmesi.
  2. Následne môžete túto zmes rovno používať, a to tak, že do prania pridáte rovnaké množstvo ako zvyknete používať pri kúpenej aviváži, prípadne nastriekajte na oblečenie. Voilá! Jednoduché však?
 
Domácky vyrobená aviváž
 

Dúfame, že vám tieto naše tipy pomôžu vyhnúť sa najčastejším chybám pri praní a vy si budete už len užívať voňavú bielizeň. Ak chcete začať odznova s nepotrhanými plachtami alebo novými obliečkami, prezrite si našu ponuku posteľných plachiet rôznych typov, veľkostí a materiálov.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár