Home

Home

ľavý banner

AKO SA STARAŤ O POSTEĽNÉ PLACHTY, ABY SME PREDĹŽILI ICH ŽIVOTNOSŤ?

Pridal: Mária Šandalová Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 839

Kúpa kvalitnej posteľnej bielizne nie je vždy tou najlačnejšou záležitosťou, ale vyplatí sa do nej investovať. Vaša pokožka bude dýchať len pod kvalitnými materiálmi a vyhnete sa tiež alergickým reakciám. Avšak, aby nám posteľné plachty vydržali čo najdlhšie, dôležitá je starostlivosť. Viete ako správne prať, žehliť či ukladať posteľné plachty? Ak nie, v dnešnom článku si povieme, aké zásady by ste mali dodržiavať.

ako sa starať o posteľné plachty, aby sme predĺžili ich životnosť a ostali ako nové

Pranie

Naučte sa používať menej pracieho prostriedku. Prášok je predsa len chémia, a tá neprospieva nikomu. Ani posteľným plachtám, ani práčke, a ani vašej pokožke, ktorá môže reagovať podráždene. Pri praní stačí naozaj malé množstvo, ktoré sa napení a splní svoju funkciu. Na farebné plachty používajte tekuté pracie prostriedky – plachty ostanú jemnejšie a aj farebnejšie. Tieto prostriedky sú ohľaduplnejšie k tkanivám látky ako prášky, ktoré obsahujú fosfáty. Perte na teplote minimálne 60°C, biele posteľné plachty aj na 90 °C. Pri týchto teplotách zničíte všetky roztoče a baktérie, ktoré by mohla znečistená bielizeň obsahovať. Pokiaľ máte plachty príliš znečistené, skúste ich na noc namočiť do teplej vody, uvidíte, že špina a znečistenie zmizne omnoho ľahšie ako keď ich budete prať. A navyše, je to aj šetrnejší spôsob, ako viac násobné prepieranie v práčke, kedy plachty môžu stratiť na odolnosti a farebnosti.

posteľné plachty ako prať

Sušenie

Najideálnejší spôsob sušenia je na slnku, na čerstvom vzduchu. Nielenže to je aj najrýchlejšie, ale slniečko vám pomôže bielu posteľnú bielizeň ešte viac vybieliť. Pred zavesením plachty poriadne vytraste, aby sa čo najviac vyrovnali. Pozor na vlhkú bielizeň! Na nedokonalo vysušených  plachtách, ktoré uložíte do skrine sa môže vytvoriť pleseň a zatuchnú.

posteľné plachty ako sušiť

Žehlenie

Niektorí z vás určite posteľné plachty nežehlia a po vysušení ich len uložia do skrine. Nevynechávajte žehlenie! Teplo žehličky sa postará o vyrovnanie prádla a zničí posledné predátory, ktoré by sa tam po opratí mohli nachádzať. Navyše podporíte jemnosť a hladkosť plachiet a budú na dotyk príjemnejšie aj pri spaní. A nezabúdajte, že žehlením zmenšujete objem plachiet, ktoré sú potom skladnejšie.

posteľné plachty ako žehliť

Uskladnenie

Posteľné plachty by ste mali uchovávať na tmavom mieste, ktoré im poskytne ochranu pred svetlom. V svetlých priestoroch môžu plachty rýchlejšie vyblednúť a oslabuje sa aj tkanivo látky. Najideálnejšie sú zásuvky či veľké uzavreté nádoby, vyhradené len na posteľnú bielizeň. Vyžehlené plachty ukladajte na spodok kopy, aby ste všetky využívali rovnomerne a predišli tak používaniu stále tých istých plachiet.

posteľné plachty kam odkladať

Ak si vytvoríte určitý režim, dodržiavaním týchto zásad ostanú posteľné plachty dlho žiarivé a pevné. No ani plachty nie sú nezničiteľné a preto raz za čas, keď sa vám už zdá, že by ich bolo treba vymeniť a kúpiť nové, urobte to. Pozrite si ponuku našich plachiet na posteľ.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár