Home

Home

ľavý banner

RÝCHLE TIPY AKO PRAŤ POSTEĽNÉ PRÁDLO Z RÔZNYCH MATERIALOV

Pridal: Gabika K. Kategória: Tipy a triky Dňa: Pozretí: 1153

V posteli strávime približne tretinu dňa. Počas tejto doby prichádza naša pokožka do priameho kontaktu s posteľnými obliečkami, plachtami či prehozmi. Koža funguje ako bariéra medzi vonkajším prostredím a našim vnútrom. Zdravá pokožka je pre naše zdravie nevyhnutná, preto je správna starostlivosť o posteľné obliečky namieste. Predídete tak alergickým prejavom a iným ochoreniam kože, ktoré môže špinavá či nevhodne ošetrená bielizeň spôsobiť.

V súčasnej dobe trh ponúka veľké množstvo posteľných obliečok z rôznych materiálov. Stačí si len vybrať. Každý materiál si však vyžaduje osobitú starostlivosť. My vám v tomto článku prinášame praktické rady, ako sa starať a prať bavlnené obliečky, damaškové obliečky, flanelové, krepové či saténové obliečky.

ako prať posteľné prádlo

Bavlnené obliečky

Obliečky z bavlny môžete prať aj pri vyšších teplotách. Je však nevyhnutné zaobstarať si kvalitné obliečky, pri ktorých máte záruku, že farby nevyblednú. Nie je ich potrebné vyvárať, ako tomu bolo zvykom v minulosti. Na to, aby boli obliečky hygienicky čisté bude pri praní kvalitných materiálov stačiť teplota 60°C. Budú tak hebké, priedušné a príjemné na dotyk. Žehlením posilníte ich hygienické vlastnosti a dodáte im jemnosť.

bavlnené posteľné obliečky

Saténové obliečky

Starostlivosť o saténové obliečky je nenáročná. Môžete ich prať v bežnej práčke, zvoľte však prací program na jemnú bielizeň. Aby si vaše obliečky zo saténu zachovali lesk, mäkkosť a dlhú životnosť, perte ich pri max. teplote 60°C a vyhnite sa použitiu aviváže.

saténové obliečky riella

Damaškové obliečky

Damaškové obliečky si nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Perte ich obrátené naruby pri maximálnej teplote 90°C biele a 60°C farebné. Neodporúčame používať bielidlo ani iné chemikálie. Žehliť ich môžete pri teplote maximálne 220 °C, vďaka čomu si udržia svoju jemnosť. Po vypratí, usušení a vyžehlení ich jednoducho navlečte späť a užívajte si eleganciu a luxus v každej spálni.

biele damaškové obliečky

Krepové obliečky

Pranie kvalitných krepových obliečok sa odporúča max. na teplote 60°C. Najlepším spôsobom sušenia obliečok z krepu je nechať ich voľne uschnúť na vzduchu prevesené cez viacero šnúr. Takto vysušené krepové obliečky nie je potrebné žehliť.

krepové posteľné obliečky

Flanelové obliečky

Flanelové obliečky sú vyrobené z česanej 100 % bavlny, takže ich údržba je podobná údržbe bavlnených obliečok. Perte ich pri teplote 60°C. Nebieľte ich a nečistite ich chemikáliami ani organickými rozpúšťadlami. Na flanelových obliečkach je skvelé hlavne to, že rýchlo schnú, sú hrejivé a netreba ich žehliť. Ak sa ich predsa len rozhodnete vyžehliť, zabezpečíte tým, že budú lepšie držať tvar a budú dokonca hladšie ako bavlnené obliečky.

flanelové obliečky

Tipy na záver

Veľmi dôležité pri praní posteľnej bielizne je nastavenie správnej teploty. Pri nižšej teplote prania ušetríte elektrickú energiu a ochránite svoje obliečky. Aj výber správneho pracieho prostriedku je veľmi dôležitý. Pri farebných obliečkach použite, samozrejme, prací prostriedok určený na tento druh bielizne. Príjemnú vôňu a mäkkosť posteľnej bielizne vám zaručí použitie aviváže. Správne sušenie vám zaistí, že obliečky budú vždy krásne tvarované. Obliečky perte vždy prevrátené naruby so zapnutými gombíkmi, resp. so zapnutým zipsom. Pokyny a symboly na údržbu nájdete vždy na priloženom štítku.

Nové obliečky nezabudnite pred prvým použitím vyprať

Vieme, že je ťažké odolať novým a krásnym obliečkam, ale nikdy si neobliekajte svoju posteľ do nových obliečok pred ich prvým vypratím. Mohli by ste si privodiť alergické reakcie. Posteľné obliečky prešli výrobným procesom, obsahujú zvyškové farby a oleje, ktoré slúžia na ochranu látky, ale aj drobné nečistoty z výroby, ktorých sa treba praním zbaviť.

Teraz, keď už viete, ako sa správne starať o obliečky z rôznych materiálov, môžete si rozšíriť vašu zbierku obliečok o nové kúsky. Pokojne aj z každého zo spomenutých materiálov. Naša pestrá ponuka v EMI je tu len pre vás. Doprajte si príjemné zaspávanie a zobúdzanie vďaka kvalitným slovenským posteľným obliečkam EMI.



Komentáre

Zanechajte svoj komentár